Наръчник за най-старата позната играчка - пумпалa

28 март 2023
Наръчник за най-старата позната играчка - пумпалa

Пумпалът е сред най-старите играчки, откривани някога от археолозите наред с топчетата. Прост като дизайн и концепция и сложен като физика, той е забавлявал децата от хиляди години. Като традиционна играчка, в традиционни игри, празнични игри и дори в някои съвременни международни състезания.

Глинен пумпал, открит в Ирак, е датиран от 35-ти век пр. н. е. - преди близо шест хиляди години. Дървен пумпал, изработен около 1300 г. пр.н.е. по-късно е открит в гробница в Египет. Пумпалът се споменава дори от Омир в Илиада. Различни игри с пумпал са изобразени в няколко известни картини от Европейския ренесанс. Въпреки че магическият танц на пумпала е доста красив на чисто естетическо ниво, човешката изобретателност скоро разпознава по-голям потенциал в това древно забавление и започва да го използва активно в хазартни игри.
Пумпалът е толкова популярна играчка и има толкова голямо разнообразие от модели, че двама известни архитекти продуцират кратък филм посветен на въртящата играчка през 1969 г. Филмът е с оригинално заглавие "Tops" и представя красиви пумпали от цял свят, както и предмети от бита, които се въртят по същия начин.

Хората изработвали пумпалите от различни материали като глина, метал, стъкло, но най-често се резбовали ръчно от дърво. Древните племена изработвали играчките от различни плодове и ядки, а модерни пумпали срещаме и от пластмаса. Те са в различни форми и размери, но принципа на работа остава един и същ. Както пише Нютон "ако даден обект е в движение, то той остава в движение". Въртящата се играчка със заострен връх е базирана на принципа на жироскопа, проектирана да се върти по вертикалната си ос. Разнообразието от модели и разновидности на играта се среща и под множество различни наименования по света. Задвижването на пумпала също може да случва по различни начини - завъртане с пръсти, чрез издърпване на въже, навито около тялото на пумпала, завъртане с камшик или чрез "напомпване" на спирално бутало. Някои могат да се въртят повече от 50 минути.

Пумпалът или Spinning top (английски) е популярен в различните страни с различни наименования. Евреите например играят с дрейдъл според семитската традиция по време на Ханука. Четиристранният дървен пумпал е вариант на титотум, ползваният за залагания в много европейски култури.  Традиционна за японците играчка от хиляди години е кома, изработен от дърво с изящен дизайн. Гасинг е наименованието на дървеният пумпал или състезателна игра с пумпали, която се играе все още в Малайзия и Индонезия, където играчката също е с уникални декорации. Gasing се завъртат с връв, шнур или въже, което първо се навива плътно около тялото на играчката. Държейки единия край на въжето, пумпалът се хвърля или „пуска“, за да се завърти. Подобно на малайците, в Корея също от векове въртенето на пумпали е традиционна спортна игра. Корейците използват думата пенги. Хората в Азия правели пумпали от различни предмети, включително раковини, дърво, семенни шушулки и дори желязо. По време на династията Сонг (960–1279) в Китай, придворните дами играели с пумпали, изработени от слонова кост, известни като ch’en-ch’ien. В Латинска Америка се провеждат шампионати по тромпо, а Kreisels са висококачествени пумпали, произвждани в Германия, страна в която се произвеждат висококачествени дървени играчки. Едни от най-уникалните, цветни и интересни пумпали са тези от Чехия, известни като kača, правени ръчно от чешки производители на играчки от векове.

На най-популярната играчка е посветен и Международен ден на пумпала от 2003 година насам, който се провежда всяка втора сряда на октомври. Целта на празника е да събере, колкото се може повече хора които да завъртят пумпали заедно, насърчавайки креативността им с търсене на идеи за забавни и необичайни места за групово въртене.

Как работи пумпала? Има ли пружина? Детската играчка всъщност онагледява сложни физични процеси, въртейки се около собствената си ос. Пумпалът е базиран на феномена на жироскопа и може да се използва за цветови и визуални демонстрации. Достойно място може да заеме и в програми за обучение STEM. Когато се завърти той има свойството да стои изправен, независимо какво се случва. Пумпалът е балансиран върху много малък, остър връх. Това се дължи на така наречения „жироскопичен ефект“, който съчетава универсалните закони на инерцията (и импулса), триенето и гравитацията и преобразуването на статичната енергия в кинетична. Интересен вариант е също обръщашият се пумпал, който след известно време на въртене се преобръща с дръжката надолу. Намират се също музикални пумпали, светещи или такива със звук. Специфичният звук, който издава металният пумпал е благодарение на циркулиращият въздух и търкането на буталото и върха.


Приоритетите на Netflix за 2024 г.: 2 сезон на Wednesday и 5 сезон на Stranger Things. Популярните мърчове и стайлинга на Уенздей Адамс. Гмуркаме се дълбоко в призрачния свят на Nevermore

прочети още

Полезни идеи и насоки за избор на сезонен подарък, дребни подаръчета за Великден, подходящи подаръци за момчета и момичета до 30 лв. Нашите предложения включват дървени играчки, мърч продукти, скаутски аксесоари и шпионски играчки, книги, игри и много други за всяка възраст.

прочети още

Пътят на популярната играчка йо-йо през вековете като игра за умения, антистрес играчка или част от научен проект на НАСА е дълъг и изключително интересен. Историята и произхода са трудни за определяне, но статута на детската играчка като класическа и нейната изключителност са неоспорими.

прочети още

Детските играчки по света през вековете. Играчките разбира се се променят през вековете. От дървените кончета, пумпала и топката до конструкторите Lego и куклите Барби. Кога изобретяват калейдоскопа и пластилина? Как е изглеждал кукления театър? За индустриалната революция и масовото производство на детски играчки ще научите тук.

прочети още

Дървените играчки предлагат толкова много възможности за игра в един продукт. Те са здрави и се съхраняват с години, могат да се предават между братя и сестри, дори през поколения. Това наистина спестява пари! Дървените играчки са забавни, носители са на непреходни ценности и дават невероятно много варианти и възможности за креативна игра и ранно детско развитие.

прочети още

Ние, в книжарници Елфите изследваме пазара на класическите и дървени играчки от около 20 години и великолепната ни селекция непрекъснато расте. В търсене на най-доброто за нашите деца се концентрираме върху стойностни и наистина забавни играчки с ретро дух и оригинална визия. Фантастичната ни гама от дървени играчки включва образователни, иновативни игри с награди от различни изложения, които ще пленят въображението както на деца, така и на възрастни. Играчки, които насърчават децата да учат чрез собствената си въображаема игра.

прочети още