Детските играчки по света през вековете

2 март 2023
Детските играчки по света през вековете

Преди 20-ти век играчките, които децата притежавали съвсем не били много, но пък били наистина скъпоценни. Децата по онова време не са имали и много време за игра. Само някои ходели на училище, повечето деца помагали на родителите си вкъщи или работели на полето.
Египетските деца познавали игри подобни на тези, които децата играят днес. Играели с играчки като кукли, войници, дървени животни, топки, топчета, пумпали и кокалчета, които хвърляли като зарове.
В Древна Гърция, когато момчетата не били на училище, а момичетата не работели, те играели игри с топка, която представлявала напомпан с въздух свински пикочен мехур. Те също използвали кокалчета като зарове. Играели с играчки като пумпал, кукли, кончета с колела, обръчи и люлеещи се кончета.
Римските деца играели с дървени или глинени кукли и обръчи, игри с топка, настолни игри и с животински кокалчета.
Играчките разбира се се променят през вековете. През 16 век децата в Англия все още играели с дървени кукли, които наричали бебетата на Вартоломей, защото се продавали предимно на панаира на Свети Вартоломей в Лондон. Играели също на чашка и топка, играчката наподобявала днешната кендама, дървена топка, прикрепена с връв към края на дръжка с дървена чашка на другия край. Трябва да се опитате да хванете топката в чашката.
Съвременни играчки
Индустриалната революция прави възможно масовото производство на играчки и те постепенно стават по-достъпни и по-евтини. Въпреки това бедните деца разполагали с малко играчки и често трябвало да ги правят сами.
Джон Спилсбъри направил първия пъзел през 1767 г. Той възнамерявал да преподава
география чрез нарязани на парчета карти, но скоро хората започнали да редят пъзели за забавление.
Калейдоскопът е изобретен през 1817 г.
През 19 век момичетата от средната класа играели с дървени или порцеланови кукли. Имали също великолепни къщи за кукли, магазини за игра и въжета за скачане. Момчета играели с играчки като стъклени топчета, играчки войници, както и влакчета. Някои влакчета работели с двигатели, задвижвани с метилов спирт. Играели също с играчки лодки.
В заможните викториански семейства децата играели с люлеещи се кончета и механични играчки, например движещи се животни с механизъм, който се навива. Влаковете с механизъм също били много популярни, както и Jack in the box - емблематична детска играчка с изскачащ клоун от кутия.
Прости играчки като пумпали, обръчи и игри с кокалчета (зарчета) са винаги популярни. Също разпространена е и играта с пръчки (микадо), в която трябва да извадите пръчка от купчина, без да помръднете останалите пръчки.
В неделя децата често играели с играчки на религиозна тематика като например Ноевия ковчег с дървени животни.
Изключително популярни, не само сред децата били куклените представления и кукленият театър, който по това време е истинска магия. Хартиени театри с наслоени плоски, движещите се образи, създаващи триизмерен ефект, които се наблюдавали през специални визьори. magic-lantern или stereopticon били невероятно популярно забавление, представляващо прожекция на отделни кадри, понякога съпроводени с разказ и музика на живо.
В края на 19 век градските съвети във Великобритания изграждат обществени паркове за отдих. Първата детска площадка е построена в парк в Манчестър през 1859 г.
През 20 век се появяват много нови играчки. Пластилинът е изобретен през 1897 от Уилям Харбът. Също през 1900 г. Франк Хорнби изобретил играчка, наречена Meccano.
Други популярни играчки в началото на 20 век са тенекиените колички. През 20-те години влаковете стават много популярни, както и меките играчки, включително плюшените мечета.
По време на Втората световна война повечето фабрики за играчки са трансформирани и работят за военното производство. Въпреки това в края на 20-ти век с появата на по-заможната класа пластмасовите и металните играчки стават много по-евтини и много разпространени.
50-те години са на LEGO. Mr Potato Head е изобретен през 1952 г. Скейтбордът е изобретен през 1958 г. Куклите Барби се появяват през 1959 г. и Action Man е пуснат в продажба във Великобритания през 1966 г. В началото на 1970 г. подскачащите топки (space hoppers) и тракащите топчета (clackers) се радват на небивал интерес, а в края на 20 век компютърните игри ги изместиха.


Приоритетите на Netflix за 2024 г.: 2 сезон на Wednesday и 5 сезон на Stranger Things. Популярните мърчове и стайлинга на Уенздей Адамс. Гмуркаме се дълбоко в призрачния свят на Nevermore

прочети още

Как работи пумпала, от къде произлиза и как го наричат по света? Пумпал - играчка с прост дизайн и сложен като физика, традиционна играчка, част от религиозни игри, STEM играчка, международни състезания с пумпали и Международен ден на пумпала. Какви видове пумпали има?

прочети още

Полезни идеи и насоки за избор на сезонен подарък, дребни подаръчета за Великден, подходящи подаръци за момчета и момичета до 30 лв. Нашите предложения включват дървени играчки, мърч продукти, скаутски аксесоари и шпионски играчки, книги, игри и много други за всяка възраст.

прочети още

Пътят на популярната играчка йо-йо през вековете като игра за умения, антистрес играчка или част от научен проект на НАСА е дълъг и изключително интересен. Историята и произхода са трудни за определяне, но статута на детската играчка като класическа и нейната изключителност са неоспорими.

прочети още

Дървените играчки предлагат толкова много възможности за игра в един продукт. Те са здрави и се съхраняват с години, могат да се предават между братя и сестри, дори през поколения. Това наистина спестява пари! Дървените играчки са забавни, носители са на непреходни ценности и дават невероятно много варианти и възможности за креативна игра и ранно детско развитие.

прочети още

Ние, в книжарници Елфите изследваме пазара на класическите и дървени играчки от около 20 години и великолепната ни селекция непрекъснато расте. В търсене на най-доброто за нашите деца се концентрираме върху стойностни и наистина забавни играчки с ретро дух и оригинална визия. Фантастичната ни гама от дървени играчки включва образователни, иновативни игри с награди от различни изложения, които ще пленят въображението както на деца, така и на възрастни. Играчки, които насърчават децата да учат чрез собствената си въображаема игра.

прочети още